Technologijos, kurių nėra neišsivysčiusiose šalyse

Nors tokią technologiją kaip kompresorius mes paprastai vadiname kažkuo tokiu, kas yra labai paprasta, tačiau kompresorių centras kai kuriose neišsivysčiusiose šalyse ar gentyse gali būti traktuojamas kaip aukščiausio lygio technologijų centras.

Net ir kompresoriaus taip lengvai negausi

Pavyzdžiui kompresorių centras jau atrodytų didžiulė technologija tam tikrose Afrikos valstybėse, kur net elektra ne visada yra pasiekiama. Kompresorius nėra labai senas išradimas, tačiau per pastarąjį šimtmetį jis buvo pakankamai stipriai integruotas į įvairius kitus prietaisus, nebūtinai elektroninius, gali būti jie ir mechaniniai. Kompresorius dirba suspausdamas orą ir jį paduodamas, taip sukuriant labai didelę jėgą. Be kompresoriaus neįsivaizduojamas automobilis, šaldytuvas, kai kurie aparatai, skirti pramonei, apdirbimui. Taip pat jie labai padeda dirbant auto servisuose ir statybose.

Ką mes vadiname technologijomis

KompresoriaiKai kalbame apie technologijas, daug dalykų mes jau nebevadiname technologijomis. Kuo labiau bėga laikas, kuo labiau sensta tam tikri gaminiai ir auga daugiavartotojiškumas, tuo mes žvelgiame pašaipiau į seniau išrastus dalykus, tačiau jie vis tiek yra technologija. Ne technologija – tai medinė malka, tai žalias augalas, tai vanduo iš šulinio. Technologija – garo variklis, sena skaičiavimo mašinėlė, senas didelis kompiuteris, senas išmestas pakrovėjas ar jo baterijos, didelė kriokianti bulvių tarkavimo mašina. Tai yra technologijos, kurių mes nevertiname, galvojame, kad viskas yra savaime suprantama. Nors jeigu staiga įvyktų didžiulė nelaimė, tuomet mes negalėtume pasakyti, ką toliau daryti. Ir kiekviena technologija imtų atrodyti labai vertinga.

Skaityti straipsnį “Technologijos, kurių nėra neišsivysčiusiose šalyse” »