5 Europoje populiarūs sumuštiniai

Po to, kai 18 a. Sandwiche buvo pristatyta pirmoji šiuolaikinio sumuštinio versija, šis patiekalas sparčiai išpopuliarėjo ne tik Anglijoje, bet ir visoje Europoje. Toliau straipsnyje yra aptariami penki skirtingų Europos šalių virtuvių sumuštiniai.

Bokadilo

Bokadilo, arba dar kitaip kokava, yra ispaniškas sumuštinis pagamintas iš ispaniškos, išilgai perpjautos duonos ir tarp jos puselių sudėtų įvairių ingredientų. Ispaniška duona yra labai panaši į bagetės tipo duoną. Tarp duonos puselių dedami maisto produktai gali būti kuo įvairiausi, pavyzdžiui, omletas, šalta mėsa, sūris, įvairios daržovės ar žuvis. Šie ingredientai sumuštiniui įdaryti gali būti naudojami visi kartu arba pavieniui. Bokadilo sumuštinis dažnai būna pagardintas garstyčiomis, aioli, majonezu ar pomidorų padažais. Bokadilo sumuštinis turi ir saldžiąją savo versiją – duonos puselės apteptos lydytu šokoladu. Bokadilo Ispanijoje laikomas kukliu maistu. Dažniausiai šie sumuštiniai yra valgomi kavinėse ar tapų baruose, užsigeriant kava, vynu ar alumi.

SumuštiniaiBratwurst

Bratwurst yra visame pasaulyje gerai žinomos vokiškos dešrelės skirtos kepti ant grotelių. Šios dešrelės yra gaminamos iš maltos kiaulienos, rečiau iš jautienos ar paukštienos mėsos. Šių dešrelių pavadinimu yra vadinamas ir vokiškas sumuštinis, kurio pagrindiniai ingredientai yra išilgai perpjauta bandelė, tarp jos puselių įstatyta bratwurst dešrelė bei ant jos uždėtos garstyčios.

Breakfast roll

Tai airiškas sumuštinis, Airijoje valgomas pusryčių metu. Išvertus iš anglų kalbos šio sumuštinio pavadinimas reiškia pusryčių ritinėlį. Šį sumuštinį galima nusipirkti visose prekybos vietose, kurios paprastai yra sutinkamos vykstant į darbą. Pusryčių ritinėlio pagrindiniai ingredientai yra perpjauta duonos bandelė, sviestas, skirtas jos puselėms ištepti, ir įvairūs Airijoje pusryčiams būdingi maisto produktai, pavyzdžiui, dešra, kumpis, kraujinė dešra ar grybai. Visi ingredientai yra paskaninami pomidorais ar pomidorų tyre.

Panini

Nors tai ir itališkos kilmės sumuštinis, tačiau šiuo vardu angliškai kalbančiose šalyse yra vadinami visi grilyje paskrudinti sumuštiniai, kurie yra gaminami iš baltos duonos ir įvairių ingredientų. Tarp duonos puselių gali būti dedamas saliamis, sūris, kumpis, mortadela ir kiti jūsų skonį atitinkantys ingredientai. Ingredientais įdarytas panini sumuštinis yra skrudinamas elektriniame grilyje, kurio apatinis padas šildo, o viršutinis nusileisdamas ant sumuštinio jį prispaudžia. Grilio dėka sumuštinyje esantys ingredientai perkepa, o duonos bandelė įgauną gražų grotelių raštą.

Croque monsieur

Tai karštas prancūziškas sumuštinis pagamintas iš duonos, sūrio ir kumpio. Sumuštinio pavadinimas yra sudarytas iš dviejų prancūziškų žodžių, kur žodis croque reiškia kąsnį, o monsieur – misterį. Pirmą kartą vienos kavinės meniu sąraše šis misterio kąsnis pasirodė dar 1910 metais. Šis sumuštinis tradiciškai yra gaminamas iš dviejų baltos duonos riekelių, kepto arba virto kumpio ir griežinėliais supjaustyto sūrio. Prieš dedant ant duonos ingredientus, pačią duoną papildomai dar galima iškepti ant grotelių prieš tai ją panardinus plaktame kiaušinyje. Tarp taip iškeptos duonos riekelių yra sudedamas pjaustytas kumpis, pjaustytas sūris, ant viršaus papildomai užbarstomas tarkuotas, pasūdytas sūris bei po to taip paruoštas sumuštinis yra kepamas orkaitėje arba keptuvėje. Iškeptas sumuštinis patiekiamas karštas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Galite naudoti šias HTML žymas ir atributus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>